Metode zalivanja


Dom i vrt Dom i vrt

metode zalivanja

Kante za zalivanje

Većina zalivanja bašte može biti usmerena posebno na osnove stabljika ispod krošnje lišća pomoću kante za zalivanje, ostavljajući okolno zemljište suvim. Ovo pomaže da se ograniče problemi sa korovom i osigurava da sva voda ide tamo gde je potrebna, do korena.

Posude za samozalivanje

Imaju ugrađeni rezervoar koji skladišti vodu dalje od zone korena, ali je povezan kapilarnim sistemom ili fitiljem. Biljke će uvući vodu u zonu korena kada im je potrebna, produžavajući vreme između zalivanja i sakupljanja i skladištenja kišnice. Ove posude je najbolje zalivati direktno u rezervoar, a ne sa površine zemlje, tako da sitni kompost.

Da bi dobro rasle, biljkama je potreban širok spektar hranljivih materija u različitim količinama, u zavisnosti od pojedinačne biljke i njenog stepena rasta. Tri ključne hranljive materije koje se obično dobijaju iz zemljišta su azot, fosfor i kalijum, dok se ugljenik, kiseonik i vodonik apsorbuju iz vazduha. Druge vitalne hranljive materije u zemljištu uključuju magnezijum, kalcijum i sumpor. Baštovani mogu da dodaju hranljive materije primenom đubriva (bilo veštačkih ili prirodno dobijenih) kako bi podstakli rast biljaka i poboljšali cvetanje i plodove.

Automatski sistemi za navodnjavanje

Da biste uštedeli vreme i rad na većim površinama ili površinama koje zahtevaju vodu, kao što su parcele voća i povrća, instalirajte sistem za navodnjavanje kap po kap ili kap po kap. Samo zonu korena treba kvasiti - voda koja prodre dublje biće nedostupna većini korena biljaka, a hranljive materije će ispirati u dublje slojeve zemljišta. Dobavljači mogu savetovati o instalaciji ovih sistema. Mogu da rade na tajmerima ili sa senzorima za vlagu ili kišu, ali i dalje ih je potrebno proveriti, posebno kada se postavljaju, da li treba da se izbegne gubitak. Oni mogu biti posebno korisni ako odete na odmor. Pumpani sistemi na solarni pogon mogu da iskoriste uskladištenu kišnicu, dok je većini sistema za navodnjavanje kap po kap potreban pritisak mreže da bi dobro funkcionisalo.

Prskalice

One imaju samo ograničenu upotrebu u baštama, jer im je potreban pritisak u mreži za rad i mogu da koriste onoliko vode za sat vremena koliko bi četvoročlana porodica normalno koristila za dva dana. Do prskalica voda se najčešće dovodi kroz baštenska creva iili vrtna crijeva.


Srodni tekstovi:


Kako odabrati motor za krilnu kapiju ?

Ukoliko u dvorištu kuće ili bilo kog drugog objekta postoji kapija, koja još uvek iz n...

Detaljnije

NOSITI NAKIT KROZ POVIJEST DO DANAS, TO IMA ZNAČENJE!

Još u pretpovijesti čovjek je otkrio svoju težnju za dopadljivošću, istaknutošć...

Detaljnije

Gotovinski kredit - sve što trebate znati

Do sada ste zasigurno već mnogo puta čuli za gotovinski kredit, ali možda i dalje niste u potpunosti...

Detaljnije

Raznolik izbor sobnih vrata za svaki interijer

Unutarnja vrata obično se izrađuju po narudžbi ili po cijenama koje su slične dimenzijama i vrsti ma...

Detaljnije
Copyright © 2021 Interpublic. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS