Na koji način izračunati kada su plodni dani?


Roditeljstvo Zdravlje

Bilo da želite da ostanete u drugom stanju ili vodite računa da do toga ne dođe, veoma je važno da znate kada su vam plodni dani i kada se ovulacija dešava. Tih nekoliko dana kod žene su najveće šanse da do začeća dođe. Zašto kažemo nekoliko dana?

Mnoge devojke, posebno u periodu adolescencije, znaju odlično da izračunaju kada dolazi do ovulacije i da je to momenat sa najviše šansi da dođe do oplodnje zrele jajne ćelije. Međutim, kod mnogih dolazi do zabune oko toga da su ovulacija i plodni dani isto, te da sveukupno traju oko 24 časa. Računica je, pak, sasvim drugačija. 

Šta je ovulacija i kada se dešava?

Tokom prvog dela menstrualnog ciklusa, koji se zove folikularni, u ovarijumima, odnosno jajnicima, sazreva i razvijaju se folikul i jajna ćelija. Kada folikul dođe do ključne tačke razvoja, kao i jajna ćelija, folikul puca i otpušta zrelu jajnu ćeliju, spremnu za oplodnju, iz jajnika u jajovod i dalje ka materici. Tada počinje druga faza ciklusa koji se naziva ovulatorni. Ovulacija, samim tim, počinje onog momenta kada se jajna ćelija oslobodi i traje između 12 i 24 časa. Nakon ovulatorne faze, sledi faza žutog tela. Ukoliko ne dođe do oplodnje jajne ćelije, ona se zajedno sa zidom, tj. endometrijumom materice izbacuje iz organizma, što daje menstrualno krvarenje. 

Međutim, žena ne ostaje u drugom stanju u momentu ovulacije, već se to može dogoditi i pre, kao i posle nje, što su u stvari plodni dani. Kako bi se oni tačno izračunali, bitno je da znate kada se ovulacija dešava. Kod žena, koje su zdrave i imaju uredni menstrualni ciklus, on traje između 28 i 32 dana. Ovulacija se dešava oko 14. ili 15. dana. Ako ciklusi nisu redovni, onda je veoma važno beleženje svakog, svih simptoma, kako bi se ovulacija izračunala tačno, a onda i plodni dani.

Kako se računaju plodni dani?

Kada izračunate kada je dan ovulacije, plodni dani se vrlo lako računaju. Traju do pet dana pre ovulacije i završavaju se prosečno dva dana nakon nje. Ono što je zanimljivo jeste da znate zašto su to sve plodni dani i dani kada žena ima najveće šanse da zatrudni ukoliko ima nezaštićene odnose. 

Ukoliko ste imali seksualni odnos, koji je nezaštićen, nekoliko dana pre ovulacije, bitno je da znate da spermatozoidi imaju mogućnost preživljavanja do pet ili šest dana u jajovodima. Upravo takva njihova priroda daje im mogućnost da dođe do oplodnje i nekoliko dana nakon odnosa, tj. kada se zrela jajna ćelija otisne iz jajnika ka jajovodu i dalje ka materici. Usled takvih karakteristika spermatozoida, što mogu da opstanu dugo pokretni, ovo se nazivaju plodni dani. 

Tokom plodnih dana, žena oseća simptome koji su joj veoma poznati iz svakog meseca, a to su nadimanje, osetljive grudi, promene raspoloženja, bol u donjem delu leđa. U stvari, ovo su sve simptomi koji govore o tome da je organizam spreman za začeće i trudnoću, do koje ako dođe oplođena jajna ćelija kreće ka materici, a ako ne dođe, dolazi do krvarenja i nestajanja svih simptoma do narednog perioda ovulacije. 


Srodni tekstovi:


Koja vrsta grijanja se danas najviše isplati?

Poznato je da kada dođu zimski mjeseci moramo izdvojiti više novca za račune za grijanje, bil...

Detaljnije

Kako vaše pločice uvijek mogu biti svijetle i sjajne? Imamo nekoliko savjeta za vas

Za svaku domaćicu važno je održavati kuću čistom i svijetlom. No, većina od njih nema toliko vremena...

Detaljnije

Gotovinski kredit - sve što trebate znati

Do sada ste zasigurno već mnogo puta čuli za gotovinski kredit, ali možda i dalje niste u potpunosti...

Detaljnije

Savjeti za uređenje vrta

Bliži nam se proljeće, a pravo je vrijeme i da razmislite kako želite ove godine urediti svoj vrt il...

Detaljnije
Copyright © 2021 Interpublic. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS