Savjeti za uređenje vrta


Dom i vrt

Bliži nam se proljeće, a pravo je vrijeme i da razmislite kako želite ove godine urediti svoj vrt ili balkon. Svakako je to razdoblje kada započinje sjetva mnogih usjeva, ali sve treba dobro smisliti.

Obično proljetna sjetva započinje prvih dana travnja. Nekako u isto vrijeme donosimo odluku o uređenju dvorišta. Čak i ako nemate kuću i vrt, uvijek se možete odlučiti za ukrašavanje balkona ili čak prozora. Nekoliko lijepo uređenih posuda i sadnja odgovarajućih biljaka uvelike će utjecati na poboljšanje cjelokupnog prostora. Idealno je odmah posjetiti rasadnik i potražiti savjet o tome koje biljke možete posaditi u svom domu.

Imajte na umu da na izbor biljaka koje možete uzgajati u vrtu, na balkonu ili u stanu utječu i prirodni uvjeti na određenom mjestu. Primjerice, neke biljke ne podnose izravno izlaganje suncu, već samo sjenovita mjesta. S druge strane, postoje oni koji će dobro napredovati samo ako su veći dio dana izloženi sunčevoj svjetlosti. Zato je važno da prilikom posjeta odabranom rasadniku pokušate dobiti sve informacije o tome koju biljku na kojem zemljištu treba saditi i uzgajati.

Pripremite plan za uređenje

Kako biste bez poteškoća prošli kroz uređenje vrta ili dvorišta i životnog prostora bilo koje vrste, prvo se savjetuje da pripremite jasan plan uređenja. A to u praksi znači da bi bilo idealno uopće pripremiti popis stvari koje će vam trebati za uređenje, odnosno ono što biste trebali kupiti osim sadnica.

U principu je najlakši dio kada idete u vrtić, s ciljem odabira biljaka za sadnju. Ali prije toga, trebali biste pripremiti popis svega što će vam trebati za sadnju. I to ne znači samo tlo ili gnojivo, već i lonce, malč, sadni alat i sve ostale potrepštine. Iako vam se sada to možda ne čini, najjednostavniji dio cijelog postupka uređenja vrta ili balkona, pa čak i sadnje biljaka na padinama, koje će, recimo, stajati na prozoru, jest odabir sadnica.

Prije nego što počnete saditi odabrane biljke, potrebno je pripremiti odgovarajuće tlo, tj. posude u koje ćete ih saditi. Također bi bilo dobro posjetiti odabrani rasadnik i pitati koje bi gnojivo bilo najbolje koristiti za biljke koje ste odlučili posaditi u svom vrtu ili na terasi.

Ne zaboravite se dobro zapitati prije sadnje i može li odabrana biljka uopće uspjeti u vašem vrtu, na primjer. Izuzetno je važno da joj odgovaraju klimatski uvjeti, a to se prvenstveno odnosi na izloženost, odnosno neizlaganje sunčevim zrakama.

Na kraju, i možda najvažnije, obratite posebnu pozornost na to koliko se često preporučuje zalijevanje određene biljke. Nisu nepoznati podaci da mnogi koji su se tek odlučili okušati u uzgoju biljaka griješe, pa pretjeruju s zalijevanjem. A onda im se na najružniji način "vrate" njihove pažljivo odabrane sadnice, pa često čujemo da neka biljka izgleda nije prihvaćena. Imajte na umu da je svakoj biljci potrebna voda da bi rasla i razvijala se, ali vrlo je važno da količina vode ne bude ni pretjerana ni previše rijetka.


Srodni tekstovi:


Metode zalivanja

Kante za zalivanjeVećina zalivanja bašte može biti usmerena posebno na osnove stabljika ispo...

Detaljnije

Koja vrsta grijanja se danas najviše isplati?

Poznato je da kada dođu zimski mjeseci moramo izdvojiti više novca za račune za grijanje, bil...

Detaljnije

Lepi ili praktični rokovnici: Kako odabrati onaj koji ćete zaista koristiti

Svi mi imamo različite živote i potrebe, te nijedan sistem planiranja neće funkcionisati za sve nas...

Detaljnije

Prednosti koje pružaju inovativni agregati za struju

Dostignuća savremenih tehnoloških procesa i tehničkih otkrića realizovala su neverovatne ideje i per...

Detaljnije
Copyright © 2021 Interpublic. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS