Šta se kuva u aparatima za kafu Balkana?


U fokusu

Narodi Balkana su tradicionalni ljubitelji kafe. Ta romansa traje vekovima i ostavila je dubok trag u kulturi ovih prostora. Ritual ispijanja kafe uvek je bio vezan za intimne trenutke sa porodicom i prijateljima, a decenijama unazad predstavlja nešto bez čega se gotovo ne može zamisliti jutro. Naime, preko 80 procenata stanovnika Balkana svakodnevno konzumira ovaj napitak. Pojavom aparata za kafu namenjenih kućnoj upotrebi, omiljeni espresso se iz kafića seli u milione domova i postaje glavni konkurent domaćoj kafi.


Aparat za kafu- Srbija voli tradicionalno, ali na nov način

Većina Srba najradije pije prženu i sveže mlevenu kafu. Ipak, aparat za kafu je uneo novinu u tradicionalni način pripreme zrna, pa se sada tako obrađena kafa može naći i u espressu. Godina pandemije je dodatno pozitivno uticala na populatnost kućnih espesso aparata, pa preko 60 procenata stanovnika Srbije danas konzumira četiri šolje ovog napitka svakog dana. Čist i klasično pripremljen espresso je najčešće rezervisan za jutro i prvu šolju kafe. Espresso sa par kapi mleka se najviše pije u popodnevnim časovima, u krugu porodice ili za vreme druženja sa prijateljima. Najzad, oni kojima tako koncentrovana kafa ne prija, rado koriste aparate za kafu kako bi pripremili napitke sa većom koncentracijom mleka ili dodatim ukusima. 


Aparati za kavu- Hrvatska uživa u raznovrsnosti

Kada su ljubitelji kafe iz Hrvatske u pitanju, teško je izdvojiti napitak koji je favorit. Osim tradicionalnog espressa, Hrvati često piju napitke na bazi kafe sa dodatim mlekom. Bilo da je u pitanju bogata mlečna pena ili bela kafa, popodneva se u Hrvatskoj provode uz malo blaže napitke. Tako se među omiljenim kafama u ovoj zemlji mogu naći makiato, latte, kapućino ili jednostavna, a preukusna bela kafa. Poslednjih godina se može primetiti i porast zainteresovanosti za filter kafu. Hrvati sve češće kupuju aparate za kavu koji koriste baš ovaj način pripreme. Iako se smatraju profesionalnijim i rezervisanim za kafiće, aparati za filter kafu nalaze svoje mesto u kuhinjama mnogih hrvatskih domova.


Aparat za kavo- Slovenija spaja ljubav prema slatkišima i tradiciju ispijanja kafe

Kafa prožima istoriju Slovenije već tri veka. Samim tim, ovo je zemlja koja izuzetno ceni ovaj napitak i ritual njegovog ispijanja. Po broju šolja koje prosečni stanovnik Slovenije konzumira na dnevnom nivou, ova zemlja se nalazi tik iza Srbije. Aparat za kafu u jednoj slovenačkoj porodici svakom njenom članu pripremi prosečno tri šoljice dnevno, a omiljeni napici su oni koji dolaze sa različitim i neobičnim ukusima. Naime, Slovenija je, pored ljubavi prema kafi, poznata i po svojim slatkišima. Sladokusci često biraju da u svoje omiljene kafe dodaju ukuse vanile, ruma, čokolade ili narandže. Ovako pripremljena kafa je iz Slovenije polako osvojila gotovo ceo Balkan, pa sada ne postoji država u kojoj se ne mogu pronaći kapsule za kućni aparat za kafu koje sadrže ovakve napitke. Turisti i svetski putnici često navode Sloveniju kao zemlju u kojoj su popili jednu od najbolje tradicionalne kafe, a neki idu toliko daleko da je nazivaju „Italijom na Balkanu“. 


Srodni tekstovi:


Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju red...

Detaljnije

Strategije za uspjeh u online poslovanju - od teorije do prakse!

U današnjem digitalnom okruženju koje se brzo mijenja, uspjeh u online poslovanju postaje sve...

Detaljnije

Savjeti za uređenje vrta

Bliži nam se proljeće, a pravo je vrijeme i da razmislite kako želite ove godine urediti svoj vrt il...

Detaljnije

Kako vaše pločice uvijek mogu biti svijetle i sjajne? Imamo nekoliko savjeta za vas

Za svaku domaćicu važno je održavati kuću čistom i svijetlom. No, većina od njih nema toliko vremena...

Detaljnije
Copyright © 2021 Interpublic. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS