Šta su vesti dana – kršenje nepisanog pravila novinarstva


U fokusu


Vesti dana predstavljaju informacije o događajima koji se odvijaju tokom dužeg vremenskog perioda, uglavnom u rasponu od nekoliko dana do jedne sedmice. Iako to ne zvuči kao mnogo vremena, nepisano je pravilo u medijima da ciklus vesti traje samo 24 časa, nakon kojih se sve zaboravlja i nove priče zauzimaju udarno mesto.

Vesti dana između aktuelnosti i čitanosti

Vesti dana su rezervisane za važne i upečatljive priče, koje potencijalno mogu što duže biti eksploatisane radi čitanosti. Primer za to mogu biti pad putničkog aviona, velike nesreće, prirodne katastrofe ili atentat na neku poznatu ličnost. To su događaji koji su bitni, ali i izazivaju glad za informacijama kod čitalaca ili gledalaca koji svakodnevno žele da saznaju nove detalje određenog događaja.

Mesecima nakon što su avioni udarili u tornjeve Svetskog trgovinskog centra američki i svetski mediji su pratili priču, kao i sve ono što je ta tragedija donela - porast islamofobije, saobraćajni kolaps nakon prizemljenja svih aviona u SAD, različita mišljenja i stavove analitičara i poznatih ličnosti o terorističkom napadu...

Vesti dana uglavnom iziskuju velike napore od cele redakcije. Novinari često moraju da prekidaju priče i zadatke koje su već započeli kako bi se uključili u tok priče koja postaje apsolutni prioritet.

Naravno, u jednom trenutku dođe do zasićenja publike, koja smatra da je dovoljno informisana o priči, posle kog se ciklus vesti o toj temi polako gasi i medijski svet se vraća u ekvilibrijum – do sledećeg događaja.

Serijal „Crossing America“ – pomeranje granica u „tretiranju“ vesti dana


Serijal „Crossing America“, delo novinara „Sijetl Tajmsa“ Aleksa Tizona i fotografa Alana Bernera je na mnoge načine pomerio granice u „tretiranju“ vesti dana. Tizon je nakon napada u Njujorku dobio zadatak od svoje urednice Džeki Banazinski koji je nevoljno i nakon dosta ubeđivanja prihvatio – da kombijem proputuje celu Ameriku, 3000 milja od Sijetla do Njujorka, i šalje priče o tome kako je teroristički napad izmenio najjaču državu sveta. Serijal je izlazio u nastavcima, tokom perioda od nekoliko nedelja.

Još je zanimljivija činjenica da je takav pristup udarnoj vesti dana bio potpuno drugačiji od klasičnog medijskog rada. Narativne priče koje je Tizon pronalazio uglavnom po malim mestima Amerike otkrile su drugo lice te zemlje i velike razlike koje postoje. Bilo da je u pitanju odnos prema muslimanima ili ispovest devojčice koja je oca izgubila u terorističkom napadu u Oklahoma Sitiju, svaki njegov tekst je završavao na naslovnoj strani „Sijetl Tajmsa“, umesto na magazinskim stranicama koje su rezervisane za „tople ljudske priče“.

Da zaključimo, vesti dana predstavljaju nešto što nije izniklo smišljeno i sa namerom, već iz potrebe da se, uz pružanje najvažnijih informacija čitaocima ili gledaocima, znatno poveća čitanost. Zato sa sigurnošću možemo tvrditi da će vesti dana uspeti da prođu kroz sve promene koje budućnost i razvoj tehnologije postavlja pred nas.


Srodni tekstovi:


Ključ uspjeha za online poduzetnike u modernom dobu

U današnjem svijetu, gdje digitalna tehnologija napreduje brže nego ikad prije, online poslov...

Detaljnije

Strategije za uspjeh u online poslovanju - od teorije do prakse!

U današnjem digitalnom okruženju koje se brzo mijenja, uspjeh u online poslovanju postaje sve...

Detaljnije

Lepi ili praktični rokovnici: Kako odabrati onaj koji ćete zaista koristiti

Svi mi imamo različite živote i potrebe, te nijedan sistem planiranja neće funkcionisati za sve nas...

Detaljnije

Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju red...

Detaljnije
Copyright © 2021 Interpublic. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS