Što treba da savladate da biste dobili dozvolu za vožnju?


U fokusu

obuka vozača


Postoje opća pravila koja svaki polaznik auto škole mora ispuniti da preko obuke vozača dođe do dozvole. Nisu toliko komplikovani i spadaju u opšte uslove koji moraju da se ispune da bi se dobila koja kategorija za vožnju.

Propise diktira država i nadležno Ministarstvo, a sprovodi ih auto škole za svakog polaznika neizostavno jer je put ka stvaranju odgovornog učesnika u saobraćaju. Šta je to što svaki polaznik mora da savlada da bi došao do dozvole? Zašto su ti propisi važni?

Svi se odvori nalaze u nastavku teksta.


Obuka vozača ne započinje bez ispunjenja osnovnih uslova za prijavu

Minimalna starost kandidata je 15 -16 godina u zavisnosti od kategorija za koje se uči vožnja. Uz dozvolu roditelja ili staratelja i lekarskog uvererenja započinje praktična i teorijska obuka vozača.

I teorijska i praktična obuka traje oko 40 sati, nakon toga pristupa se testiranju teorijskog dela, koji se polaže izlazi i praktično polaže vožnja pred komisijom, a tek nakon toga dobija dozvolu.


Teorijska obuka vozača

Prema važećim propisima teorijska obuka vozača izvodi se na računarima i traje 40 sati, a predavanja su po dva sata spojena. Ovo je novina u važećem zakonu jer se potpuno izbacuje dosadašnji način učenja, sve je digitalizirano tako da svaki polaznik ima dostupan literaturu on-line, ali i prve starije testove koji će mu predstaviti kako izgleda polaganje.

Na web mjestu MUP nalazi se oko 2000 pitanja iz nekoliko najvažnijih područja. One su na testiranju različito zastupljene i bodovane tako da polaznici moraju naučiti svoje gradivo ako žele 85% i dolazak na praktični deo ispita.

Mnogim učenicima je teorija dosta teška od praktičnog vožnje po gradu, ali obuka vozača nije kompletna ako se ne poznaje i teorijski dio propisa. Sve to zatreba vozačima pre ili kasnije je važno da imaju dovoljno teorijskog znanja da bi znali kako da se reaguju u različitim situacijama tokom vozačkog staža.


Praktična obuka vozača

Praktičn obuka podrazumeva vožnju 40 časova u saobraćaju gde se stiču refleksi i primenjuje stečeno teorijsko znanje. Na početku nekoliko sati odvajanja za poligonsku vožnju gde se uče osnove o pokretanju automobila, kretanju uz nagib, pravinom parkiranja ..., a potom polaznik aktivno učestvuje u saobraćaju.

Kao i za teorijski deo i kod praktične obuke vozača važno je da učenik koristi vreme za učenje što više informacija, rešavanja pitanja i nedoumica jer obuka vozača tome i služi.

Polaganje

Nakon obuke vozača slijedi i praktična provera znanja, prvo teorijsko pa onda i praktično. Većina svog znanja kruniše uspješnim prolaskom i dobivanjem dozvole. U slučaju da polaznik nije siguran u svoje znanje, može zatražiti dodatne časove vožnje, proizvesti planiranu obuku za vozača i biti siguran u svoje veštine, što je i osnovni cilj.

Ovakav sistem polaganja definisan je tako da se u saobraćaj mogu uključiti i mladi vozači, pre 18. godine, uz probnu vozačku i ograničenja, ali kao odovorni učesnici sa dovoljno znanja i vladajućih propisa. Tijekom godina vožnje veštine i znanja bit će dodatno nadograđeni pa je stoga važno da osnova bude dobra, a za to služi auto škola i ceo sistem obuke sve do polaganja.


Srodni tekstovi:


Srebrne naušnice kao dar pažnje, ljubavi i poštovanja

Kupnja poklona trebala bi rezultirati izborom koji će vam izmamiti osmijeh na lice, bilo da se radi ...

Detaljnije

Na koji način izračunati kada su plodni dani?

Bilo da želite da ostanete u drugom stanju ili vodite računa da do toga ne dođe, veoma je važno da z...

Detaljnije

Fast food franšize zdrave prehrane

Ako želite ući u svijet franšiza, franšize vezane uz hranu bit će vjerojatno najm...

Detaljnije

Lepi ili praktični rokovnici: Kako odabrati onaj koji ćete zaista koristiti

Svi mi imamo različite živote i potrebe, te nijedan sistem planiranja neće funkcionisati za sve nas...

Detaljnije
Copyright © 2021 Interpublic. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS