Gotovinski kredit - sve što trebate znati


U fokusu

Do sada ste zasigurno već mnogo puta čuli za gotovinski kredit, ali možda i dalje niste u potpunosti sigurni što on uistinu jest i kako do njega doći. 

Iz tog smo vam razloga omogućili sve potrebne informacije na jednom mjestu! 

Gotovinski je kredit među najpopularnijim vrstama kredita. Tu činjenicu duguje upravo svojoj jednostavnosti i dostupnosti.

Ako pomišljate na podizanje gotovinskog kredita, to možete učiniti i u većim i u manjim iznosima.

To znači da napokon možete ostvariti svoje dugo odgađane želje, planirane obnove ili podmirenje troškova.

Po čemu je gotovinski kredit drukčiji od ostalih vrsta kredita?


Gotovinski kredit je nenamjenski kredit, što znači da prilikom podizanja istog ne morate navoditi specifičnu namjenu i svrhu u koju ćete utrošiti sredstva.

Jedna od njegovih najvećih prednosti je odobravanje u vrlo kratkom vremenu, zbog čega je idealan prilikom nepredvidivih i neočekivanih situacija koje zahtijevaju brzo novčano rješenje.

Među vrstama gotovinskog kredita našle su se i lombardni kredit, kredit koji zahtijeva depozit, te kredit za poljoprivredu i turizam, namijenjen za poljoprivredne i turističke djelatnosti.


Jesam li kreditno sposoban?


Kreditna se sposobnost računa pomoću prosječne neto plaće u RH i vlastite plaće. Točnije, u izračunu koristite prosječnu neto plaću u RH, a koja iznosi 6.724,00 HRK. 

Ako spadate u kategoriju čija je plaća minimalno u iznosu navedene prosječne neto plaće u RH, izračunajte prosjek vlastitih primanja za posljednja tri mjeseca. 

Od dobivenog iznosa oduzmite fiksni iznos od 4.482,66 HRK. Od preostalog iznosa oduzmite iznos svih vidljivih zaduženja s platne liste i postojeća zaduženja prethodnih kredita.

Konačno, podijelite dobiveni iznos s otplatnom ratom kredita kojeg planirate. 

Ako je vaš rezultat jednak ili veći od jedan, kreditno ste sposobni. Oni čiji je rezultat manji od jedan su djelomično sposobni za kredit.

Oni čija je prosječna mjesečna plaća manja od prosječne plaće u RH, kreditnu sposobnost računaju na način da od prosječnog primanja za protekla tri mjeseca podijele s tri. 

Od toga je potrebno oduzeti zaduženja po prethodnim kreditima i ona s platne liste. Kao i kod prethodnog slučaja, preostali je iznos potrebno podijeliti s ratom planiranog kredita te i dalje vrijedi pravilo - rezultat manji od jedan upućuje na djelomičnu, a veći ili jednak jedan na potpunu kreditnu sposobnost.

Imajte na umu i činjenicu da se, prilikom podizanja kredita, u obzir uzima i vaša kreditna prošlost, odnosno povijest vašeg podmirivanja financijskih troškova.


Planirate podizanje kredita? Evo na što trebate pripaziti


Svakom podizanju kredita potrebno je pristupiti realistično. To znači da je prije pokretanja postupka potrebno analizirati financijska ograničenja - troškove i prihode - i ne izlaziti van svojih okvira mogućnosti.

Svakome čiji troškovi uvelike nadilaze prihode, nije preporučljivo podizanje kredita, iako se ono može činiti kao idealan izlaz iz situacije. 

Međutim, kod kvalitetnog planiranja financijske budućnosti i promišljanja prilikom podizanja kredita, moguće je izvući maksimalno iz dobivenih sredstava i uistinu poboljšati svoju financijsku situaciju. 

Osim navedenih faktora, potrebno je pripaziti i na otplatne rokove. 

Iako su oni fleksibilni i u većini slučajeva se rokovi otplate gotovinskih kredita mogu produljiti, uvijek je bolje pridržavati se prvotno skrojenog plana otplate, naročito s obzirom na činjenicu da se kamata obračunava i na produljeno razdoblje.


Izračunajte koji je pravi iznos kredita za vas


Konačno, da biste bili sigurni u svoju odluku te da biste odabrali najbolju ponudu i usporedili je s drugim koje postoje, na jednostavan način možete sve odgovore dobiti na jednom mjestu. 

Na kalkulatoru gotovinskog kredita, sve što trebate učiniti je unijeti željeni iznos i rok otplate. 

Analizom prikazanih ponuda, moći ćete brzo odabrati onu koja vam najviše odgovara po kamati, iznosu mjesečne rate i ukupnom iznosu za otplatu!


Srodni tekstovi:


Zašto je origano ulje steklo toliku popularnost?

Savjet koji se danas tako često daje kada je riječ o zdravlju je da se ovo ulje koristi kako bi orga...

Detaljnije

Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju red...

Detaljnije

Lepi ili praktični rokovnici: Kako odabrati onaj koji ćete zaista koristiti

Svi mi imamo različite živote i potrebe, te nijedan sistem planiranja neće funkcionisati za sve nas...

Detaljnije

Koja vrsta grijanja se danas najviše isplati?

Poznato je da kada dođu zimski mjeseci moramo izdvojiti više novca za račune za grijanje, bil...

Detaljnije
Copyright © 2021 Interpublic. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS