NOSITI NAKIT KROZ POVIJEST DO DANAS, TO IMA ZNAČENJE!


U fokusu


Još u pretpovijesti čovjek je otkrio svoju težnju za dopadljivošću, istaknutošću i ljepotom. O tome svjedoče mnogi crteži u špiljama, mnoga pretpovijesna nalazišta na kojima su arheolozi pronašli nakit od kostiju, kamena, školjaka, a kasnije i od metala i stakla. Drevni narodi, poput Sumerana, Hetita, Babilonaca, a potom i Egipćana, izrađivali su ukrasne predmete koje su nosili na tijelima, odjeći ili obući. Zatim, tu su stari Grci i Rimljani. Kroz povijest različiti detalji svjedoče o upotrebi nakita. Kroz zapadnoeuropske feudalne države, sve do danas, ljudi su izrađivali razne modele prstenja, narukvica, ogrlica čiji su modeli zadržali svoj oblik do danas. U 20. stoljeću nakit su izrađivali razni obrtnici, a danas su uglavnom zamijenjeni linijskom, serijskom, tvorničkom proizvodnjom. U početku je čovjek bio zadovoljan drvenim ukrasima, no onda su na red došli plemeniti metali poput zlata, bijelog zlata i srebra, bisera i dragog kamenja. Primjenom rubina, safira, dijamanata i dijamanata, u kombinaciji sa zlatom, na primjer, cijene su počele rasti. Zbog toga je nakit u jednom trenutku postao statusni simbol. A počelo je vrlo skromno kao znak nacionalne pripadnosti, folklorni znak. Posebno je šarmirao žene. Poistovjetio se sa ženskim karakterom i osjećajem za modu. Baš poput odjeće, ovi ukrasi otkrivaju mnogo o pripadnicama nježnijeg spola. Pomoću njih žena može naglasiti svoj statusni simbol koji pripada određenoj društvenoj klasi. Ističe svoje prednosti, ali i skriva nedostatke. Ovaj ukrasni predmet svojim neverbalnim jezikom komunicira umjesto žene i njezine okoline na prvi dojam. Svaka daljnja komunikacija uvjetovana je prvim dojmom, na koji osoba ima pravo samo jednom!

Nakit priča posebnu priču o ženi! Govori nam o svojim ukusima i preferencijama. Žena, ako je vedra i ekstrovertirana po prirodi, obično bira ono što još više naglašava njezin duh i karakter. Ako je žena nešto skromnija, ali pristojnija ili elegantnija, obično bira ono što je skromnije, ali s upečatljivim detaljima koji privlače pažnju.

NAUŠNICE

Prema većini, ovo je najženstveniji komad nakita. Svaka ih žena voli nositi i snažne i intuitivne. Uporne i odvažne žene vole velike naušnice, u jakim bojama, koje privlače puno pažnje. Na taj način ostavljaju poseban dojam. Nježne žene svoju ženstvenost ističu elegantnim, manjim naušnicama. Žene koje su više usredotočene na miran, obiteljski, tradicionalan život, posebno poput bisernih naušnica.

OGRLICE

Ogrlice imaju posebnu vrijednost. Kroz povijest su upravo izbacili na vidjelo statusni simbol žene. Ogrlica mora biti dobro uparena s odjevnom kombinacijom. Također je odražavao ukus i stil dame. Ali opet, lik žene daje zadnju riječ. Dakle, večernji, elegantni zahodi nezamislivi su bez velikih, luksuznih i pristojnih ogrlica. Žene s upečatljivim i luksuznim ogrlicama po svojoj su prirodi koketne, ekstrovertirane i vrlo samosvjesne. Ranije se mislilo da su oni koji odaberu skromnije, mekše varijante ogrlica vjerniji svom partneru.

NARUKVICE

Sasvim neopravdano, kada govorimo o nakitu, narukvice su pomalo zanemarene. Nekako su ostavljeni po strani. Naprotiv, narukvicama izražavamo puno stvari koje ne izgovaramo naglas. I upravo je to razlog zašto žene koje u životu više vole djela nego riječi, biraju narukvice. Noseći će puno toga reći o njima i istodobno zadržati neku dozu tajnovitosti ženskog karaktera. Negdje postoji uvriježeno mišljenje da su žene koje nose narukvice na lijevoj ruci nježnije i povučenije od žena koje nose narukvice na desnoj ruci, koje su snažne i odlučne.


Srodni tekstovi:


Savjeti za uređenje vrta

Bliži nam se proljeće, a pravo je vrijeme i da razmislite kako želite ove godine urediti svoj vrt il...

Detaljnije

Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju red...

Detaljnije

Moje iskustvo s blefaroplastikom!

Imam 35 godina i uvijek sam imao problem sa spuštenim kapcima. Međutim, u posljednjih nekolik...

Detaljnije

Šta su vesti dana – kršenje nepisanog pravila novinarstva

Vesti dana predstavljaju informacije o događajima koji se odvijaju tokom dužeg vremenskog perioda, u...

Detaljnije
Copyright © 2021 Interpublic. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS